God baugette

Ägnade en stund i morse åt att baka ett supergott baguette. Väldigt enkelt att baka och jättegott att göra vitlöksbröd av, men super också för den som bara vill ha en skiva med smör på. Man kan lägga i pumpakärnor eller solroskärnor om man vill, då blir det lite matigare. Jag la i ungefär en halv deciliter pumpakärnor denna gång.

Du behöver: 25 gr färsk jäst eller 50 gr torrjäst, 5 dl vatten, 1 msk salt, 2 msk olivolja, 11-12 dl vetemjöl.

Smula jästen, värm vattnet (färsk jäst till 37 grader, torrjäst till 45 grader). Tillsätt vatten, salt och olja. Rör ut. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Låt jäsa i 1 timma. Tag upp på bakbord, men knåda inte. Dela i fyra delar (eller i två om du vill ha större bröd). Forma till baguetter och lägg på bakplåt. Pudra med lite mjöl. Jäs i 30 minuter. Ställ ugnen på 275 grader, låt bakplåten stå ovanpå ugnen så jäser det lite till. Grädda i cirka 12-15 minuter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s