Fredagsmys med Nelson Mandelas favorit och läcker dadelkaka

 

 

I dag är det visserligen torsdag, men jag tänker att det är nästan som fredag eftersom det är trettondagsafton. Så varsågod – här kommer några smarriga fredagsmysrecept!

 

Ugnsbakad spagetti á la Winnie Madikizela-Mandela

När Nelson Mandela satt fängslad på Robben Island berättade han att han längtade efter Winnie Mandelas ugnsbakade spagetti. Varsågod, här bjuder jag på Mandelas favorit. Plus en vegetarisk variant på samma recept. Smakar fylligt och gott av curry, vitlök och ingefära. Annorlunda och spännande för en svensk gom!

Du behöver: 3 matskedar olja, 1 hackad lök, 2 tsk färsk vitlök och ingefära blandat, 2 msk curry, 1 liten krossad röd chili (kan uteslutas), ½ tsk gurkmeja, 500 g köttfärs eller 4 dl gröna linser, 6 dl vatten, 4 medelstora rivna tomater, 5 curryblad eller lagerblad delade i mindre bitar, 250 g spagetti, 150 g riven cheddarost, 1 äggula, salt och peppar.

Sätt ugnen på 180 grader. Fräs löken i oljan tills den blir mjuk. Tillsätt curry, torkad chili, gurkmeja och vitlöks- och ingefärsblandningen. Låt allt fräsa på svag värme i några minuter så att det börjar lukta gott från kryddorna. Lägg i köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Gör du varianten med linser lägger du i linserna och vattnet och kokar allt i cirka tjugo minuter så att linserna blir mjuka och det mesta av vattnet kokat in. Sedan lägger du linserna i lök- och kryddblandningen. Tillsätt tomater och curry- eller lagerblad och låt allt småputtra i tio minuter. Salta och peppra efter smak.

Koka spagettin al dente, håll av vattnet och ställ åt sidan. Lägg en femtedel av lins- eller köttfärssåsen i en ugnsfast form och en fjärdedel av spagettin ovanpå. Fortsätt med lager på lager tills du har fem lager och linser eller köttfärs överst. Blanda ihop osten och äggulan och lägg ovanpå linserna eller köttfärsen.
Ugnsbaka tills rätten är gyllenbrun, cirka 20-30 minuter.

Läckra dadelkakan med farinsockersås

Dadlar är fantastiska! Jag brukar äta dadlar istället för godis. Lite nyttigare och mycket godare! De är fulla av fibrer och antioxidanter. Att torkad frukt är så mycket sötare än färsk beror på att vattnet försvinner när frukten torkas. Den här dadelkakan är saftig och god och går att servera med antigen grädde eller glass.

Till kakan behöver du: 200 g dadlar, urkärnade och hackade, 2 ½ dl vatten, 1 tsk bikarbonat, 100 g smör, 1 ¾ dl socker, 2 ägg, lätt vispade, 1 tsk vaniljsocker, 3 ¾ dl vetemjöl och 1 ½ tsk bakpulver.

Till såsen behöver du: 1 ½ dl brunt farinsocker, 1 ¼ dl grädde, 100 g smör

Till min familj räcker halva mängden sås. Vi är fyra personer. Men om vi har gäster gör jag hela satsen. Ibland gör jag hela satsen även om vi inte har gäster och sparar till nästa efterrättsdag, den håller sig mer än en vecka i kylen. Då värmer vi såsen och äter den till vaniljglass.

Blanda dadlar och vatten i en liten kastrull. Koka upp och ta av kastrullen från värmen. Rör ned bikarbonat och låt svalna. Vispa smör och socker till en krämig smet. Värm smöret lite i mikron så går det lätt. Tillsätt äggen lite i taget och vispa rejält mellan varje omgång. Tillsätt vaniljpulvret och vispa ihop. Vänd ned mjöl blandat med bakpulver samt dadlar inklusive spadet och rör om tills allt har blandats, men inte för länge. Häll i en smord bakform och grädda i cirka 50 minuter. Testa med sticka efter 40 minuter, vill du ha den kladdig räcker det oftast med 40 minuter. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.
Såsen gör du genom att blanda farinsocker, smör och grädde i en kastrull på svag värme. Rör tills sockret och smöret lösts upp. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda försiktigt i någon minut.
Servera såsen varm och lite grädde eller glass till den läckra dadelkakan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s