Krusbärskräm och goda tekakor

Vi har en liten fin krusbärsbuske på tomten som i år ger en hel del bär. Hunden gillar dem, men är lite tveksam till alla taggar och jag kan nog känna detsamma :-). Det blev handskar på när jag plockade bären i går. Gjorde en klassisk kräm och bakade jättegoda tekakor med havregryn och sirap. Det blev en lätt sommarlunch.

Till krämen behöver du: 1 liter bär, 2 1/2 dl socker, 7,5 dl vatten, 3 msk potatismjöl.

Rensa bären och snoppa dem. Koka upp vatten och socker. Häll i bären och koka på svag värme till bären är mjuka. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll i det sakta. Rör om och låt koka upp. Tag av från spisen och låt svalna.

Till 10 tekakor behöver du: 5 dl mjölk, 4 dl havregryn, 2 tsk salt, 1 msk sirap, 150 gr margarin, 25 g färsk jäst eller en påse torrjäst, 7-9 dl vetemjöl.

Värm mjölken till cirka 50 grader. Tillsätt havregrynen, salt och sirap. Låt svälla i 20 minuter. Smält margarinet och rör ner i mjölkblandningen. Tillsätt jästen. Rör om ordentligt. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör om ordentligt så degen blir slät och fin. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen och dela den i tio bitar. Kavla ut bitarna till tunna kakor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda i 10 minuter i 225 grader. Låt svalna under bakduk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s