Vegetarisk vecka

I söndags bestämde vi oss för att ha en vegetarisk vecka i familjen, istället för att bara jag äter vego. Jättekul, tyckte jag. Veckan började med att Hanna gjorde äggost och då blev det över en liter vassle. Samtidigt hade grannan tipsat om ett gott mjöl, skrädmjöl, som hon hade bakat jättegoda tekakor med. Så vi gjorde två omgångar skrädmjölsbröd med Hannas vassle som degspad. I andra omgången bytte vi ut 1 dl skrädmjöl till 1 dl grahamsmjöl. Det blev mumsigt!

 

Du behöver 5 dl mjölk (eller vassle som vi använde), 100 gr margarin, 1/2 dl socker, 2 tsk salt, 50 gr jäst, 4-5 dl skrädmjöl och 6-8 dl vetemjöl.

Receptet och hur du gör hittar du bak på skrädmjölspåsen. Det är superlätt och går fort eftersom det bara behöver jäsa en gång. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm till jästtemperatu. Blanda i de övriga ingredienserna. Baka ut direkt till 16 tekakakor. Låt jäsa på plåten 1 timma. Grädda i 250 grader.

I måndags gjorde vi en enkel middag på pasta och ratatouille. Det är en av våra favoriter. Hacka en lök och pressa i två vitlöksklyftor, krydda med chiliflakes, paprika och salt och peppar. Låt steka till löken är genomskinlig. Skär två tomater i små bitar och lägg i. Skär en squash i små bitar och lägg i. Skär en paprika i små bitar och lägg i. Låt småkoka i 20-30 minuter, till alla grönsaker är mjuka.

I tisdags grillade vi färska majskolvar och haloumi. Till det åt vi klyftpotatis, grekisk sallad och vitlökssmör.

I onsdags fick vi besök av en vän som precis börjat med LCHF-kost. Det blev ju lite tokigt, eftersom vi körde vegetarisk vecka. Men, men. På kvällen grillade han kotletter och åt även lite av våra goda grönsaker. Tyvärr missade han vår smakfulla förrätt.

Jättegoda tortillas! Jag blandade ihop 125 gr mascarpone med 100 gr ädelost och strök på det på bröden. Sedan skivade jag lite rödlök och la ovanpå. In i ugnen på 200 grader tills osten bubblade lite. Då hade löken hunnit bli mjuk också. Ut ur ugnen och på med vindruvor och hackade valnötter. Super!

 

 

 

 
Sedan gjorde vi sallade med mozarella. I botten la vi babyspenat och skivade tomater. Sedan på med mozarellaskivor och basilikablad. Några stänk olivolja och balsamvinäger. Morötter och sockerärtor blev goda tillbehör. Så även:

Sommarrädisor!

 

 

Och så blev det en god röra med creme fraiche och sötsur asiatisk sås.

Till sist vegospett med squash, champinjoner och sojabitar. De hade jag kokat upp (som man ska :-)) och sedan marinereat i olja, soja, vitlök, salt, peppar och chilipeppar. Yngsta dotterna var inte så förtjust, men resten av familjen tyckte det var bättre än väntat.🙂 Men några bitar haloumi fick henne ändå att gilla maten.

 I går blev det kokta rödbetor med gräddsås smaksatt med 1/2 citron och lite färsk basilika. Nytt och spännande för oss var att vi stekte rödbetsbladen med lite vitlök och salt och la i några kalamatioliver. Ris smakade gott till.

Alla tyckte det smakade ljuvligt med de goda rödbetorna som är som primörer just nu. Små och söta.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s