Olivpaj med filodeg och grillade revben

För några dagar sedan tog vår vegetariska vecka slut. Eftersom alla är vana vid att vi alltid har någon form av vegetarisk mat var det egentligen inte en så stor förändring. Det som hände var att maken tyckte att “om man alltid får sån här god vegomat då är det inga problem att bli vegetarian”, äldsta dottern bestämde sig för att bli vegetarian om några år och inte som tidigare bara för djurens och miljöns skull, utan nu också för att det är “så himla gott” och yngsta dottern gjorde sin första vegobrunch och stekte äggpanerade paprikaskivor istället för pasta carbonara som varit den dagliga brunchen under sommarlovet :-). Så lite nya tankar förde det med sig. Roligt för mig också att laga vegomat till alla en hel vecka och inte bara någon dag då och då.

Sedan sist har vi också provat en ny rätt som vi gjorde med inspiration från ett recept vi hittade i en veckotidning och som Jennie Benjaminsson rekommenderade (hon har skrivit boken Kalasgott). Det var en olivpaj med lite gott i och som gjordes med filodeg istället för vanlig pajdeg. Vi gjorde om den lite så den fick mer styrka. Till köttätarna grillade vi revbensspjäll som vi marinerade i olja, soja, honung, salt och peppar.

Till olivpajen behöver du: 1 dl svarta kalamatioliver, 7 kronärtskockshjärtan, 1 tomat, 1 vitlöksklyfta, några färska basilikablad, lite färsk persilja, 1 dl creme fraiche, 1 dl gräddfil, 1 msk sambal oelek, 2 ägg, salt, peppar, 6 färska ark filodeg, olivolja.

Till revbenens marinad behöver du: 1 dl olja, 2 msk soja, 2 msk honung, salt, peppar, 1 msk lime eller citron om du har hemma. Lägg revbenen i marinaden gärna några timmar innan de ska grillas.

Olivpajen gör du så här: Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur oliverna och skär kronärtskockshjärtan och tomaten i bitar. Hacka vitlöksklyftan, basilikan och persiljan. Blanda ihop med creme fraiche, gräddfil, sambal oelek och ägg. Lägg ett av filodegsarken på en plåt och pensla med olivolja. Fortsätt så med alla filodegsarken. Vik upp 5 cm av långsidorna och 5 cm av ena kortsidan. Pensla med olivolja. Häll fyllningen på den filodegshalva där ena kortsidan är uppvikt och vik över den andra halvan som ett lock. Pensla med olivolja och grädda i cirka 25 minuter.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s