Chilligratinerad blomkål med örtbulgur

I dag gjorde jag riktig tvillingmat. Allt lika förutom att det var kyckling på ena alternativet och  blomkål på det andra. Det blev himla gott, även om halva familjen inte alls gillar bulgur och fick potatis till istället. Blomkålen är billig nu och det är lätt att hitta närproducerad.

Till den chilligratinerade blomkålen eller kycklingen behöver du: 1 blomkålshuvud, 1 kycklingfilé per person, 3 msk lönnsirap, 1 msk sambal oelek (som ger den goda chillismaken), saften från 1/2 apelsin och 1/2 citron, salt peppar, olja.

Till örtbulguren behöver du: 3 dl bulgur, saften från 1/2 apelsin och en 1/2 citron, en kruka färsk persilja, några basilikablad,1/2 halv kruka färsk oregano, olivolja.

Lägg blomkålen, delad i mindre buketter, i en ugnsfast form, lägg kycklingfiléern,a skurna i mindre bitar, i en annan ugnsfast form. Pensla med olja,salta och peppra. Sätt in i ugnen på 200 grader i ungefär 15 minuter. Blanda under tiden ihop lönnsirap, apelsin- och citronsaft och sambal oelek. Tag ut blomkålen och kycklingen ur ugnen efter 15 minuter och häll över såsen. Ställ tillbaka och låt gratinera i ytterligare 15 minuter. Håll ögonen på blomkålen så att den inte blir bränd.

Häll upp bulgur i en skål och häll på apelsin- och citronsaft.Salta och peppra. Koka vatten och häll över så att det täcker. Låt stå i tio minuter. Smaka av så att du kollar att den är mjuk. Annars kan du hälla på ytterligare några matskedar vatten och låta det stå i några minuter till. Hacka örterna och blanda ner. Blanda i en liten skvätt olivolja.
Smaklig måltid 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s