Nypon från strandens skafferi blev smarrig tårta

 

 

Nu börjar nyponen mogna och vi har fullt av dem utmed havet intill stränder och berg. Denna vecka har jag varje morgon, på min promenad med hunden,  plockat några stycken som jag sedan kärnat ur och ätit till yoghurten. Oh, så gott det är! Och härligt att plocka direkt från naturens skafferi. Det är härligt att använda och äta de växter som finns nära där du bor. Vid stränderna här på ön har vi också massor av strandkål. Jättegott att bryna försiktigt eller bara strimla och dryga ut salladen med.

Blev sugen på att göra en kaka eller kanske till och med en tårta med nypon i och tänkte samtidigt testa att använda mandelmjöl. Köpte en påse i hälsokostaffären, men jösses så dyrt det var! Ett riktigt lyxmjöl som får användas med måtta. Hittade ett recept på påsen som verkade enkelt.

Till kakan/tårtan behövs: 2 3/4 dl mandelmjöl, 1 1/4 dl honung, 3 tsk bakpulver, 2 ägg, 2 1/2 dl mjölk, 130 gr margarin, 2 msk citronsaft, 5-6 nypon.

Till toppingen behöver du: 2 1/2 dl turkisk yoghurt, 1 1/2 tsk vaniljsocker, 1 msk citronsaft, 10 nypon.

Blanda ihop de torra ingredienserna till kakan. Häll sedan i mjölken, äggen och citronsaften. Smält smöret och honungen tillsammans. Blanda ihop med resten av ingredienserna. Blanda smeten väl och häll i smörad form. Kärna ur och skär nyponen i mindre bitar. Tryck ner nyponbitarna i smeten med en sked. Grädda kakan i 200 grader i 25-30 minuter. Gör under tiden toppingen. Blanda ihop yoghurten med vaniljsockret och citronsaften. Kärna ur och skär nyponen i mindre bitar. Kyl yoghurten. Låt kakan svalna. Bred över toppingen och lägg de skurna nyponen överst.

Kakan blev verkligen god och kändes dessutom nyttig och fräsch. Väl värd att prova! 🙂

2 thoughts on “Nypon från strandens skafferi blev smarrig tårta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s