Gräddiga potatisgratängen med smörstekta trattkantareller och lövbiff

Idag var jag hos frissan och vis diskuterade miljö och sortering här i kommunen. Ganska snart gled vi in på matsvinnet som är så stort idag. Frissan, som var uppvuxen på en bondgård, berättade att hon aldrig slänger någon mat. “Antingen blir det en lunchlåda eller så gör jag något gott på resterna,” sa hon. Javisst, det är enkelt: Stek lite ris till lunch eller gör en god pastagratäng med det som blev över. Eller släng in resterna, även om det bara är lite ris eller pasta, i frysen och ta upp nästa gång du behöver. Konsumentföreningen i Stockholm har räknat ut att en tvåbarnsfamilj slänger mat för åtta tusen kronor om året. Och Lantmännen uppskattar att 25 procent av all mat som säljs i Sverige kastas som matrester. De säger också att om vi halverar svinnet av mat som slängs skulle det vara samma sak som att ställa av hälften av alla bilar som finns på jorden. Det låter ju helt fantastiskt. Låt lunchlådan bli en riktig miljöaktion!

Idag blev det ett enkelt fredagsmys. Gräddig potatisgratäng med smörstekta trattkantareller och lövbiff. Lätt, ganska snabbt och jättesmarrigt.

 

Tio potatisar tunt skivade, 4-5 krossade vitlöksklyftor, lite Herbamare och så mellan 3-5 dl grädde. In i ugnen på 225 grader i cirka en timma. Mums.

 

Och så lite smörstekta trattkantareller och en god grönsallad till. Till köttätarna stekte vi några bitar lövbiff kryddade med bara salt, peppar och grillkrydda. Jättegott! 🙂 Och lite potatisgratäng blev över till den som känner för smarriga rester i morgon :-). Kall potatisgratäng är supergott på hårt bröd med några skivor tomater på toppen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s