Spännande kalops med linser

”Men varför är det bra för miljön att äta vegetariskt?” undrar en av döttrarna när jag serverar kalops på linser. Jo, men om vi avstår en portion kött i veckan skulle vi i Sverige minska koldioxidutsläppen med 1,5 miljoner ton per år.  Det motsvarar ett års utsläpp från 233 000 bilar. Inte illa!

Den här kalopsen är jättegod, speciellt när man, som jag, ibland längtar efter de traditionella kötträttssmakerna, som till exempel gammal hederlig kalops. Linsvarianten med samma kryddning stillar längtan. Till köttätarna gör jag vanlig kalops samtidigt. Lätt som en plätt!

Du gör enkelt de två kalopserna samtidigt. Det enda som skiljer är att linserna inte behöver koka lika länge som nötköttet. Jag brukar göra köttvarianten något fettsnål och inte bryna köttet utan låta det koka upp i buljongen. Blir lika gott.

Tänk på att du behöver dubbelt av alla ingredienser förutom köttet och linserna om du gör båda varianterna samtidigt. När jag gör båda blir det över till lunch nästa dag, åtminstone av den vegetariska.

Det här behöver du (gånger två förutom för köttet och linserna):

400-500 g nötkött eller 2 dl gröna linser

1 skuren gul lök

2 skalade och skivade morötter

10 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1 msk soja

Salt och peppar

2 tsk majsena(enbart till köttkalopsen)

Gör båda samtidigt i var sin gryta så blir det enkelt.

Skär köttet i mindre bitar, cirka 3×3 cm och lägg i en gryta. Häll på vatten så att det täcker köttet.

Om du gör linskalops samtidigt: Skölj linserna i vatten, häll dem i en gryta och häll på 4 dl vatten.

Lägg i den skurna löken, kryddpepparen, lagerbladen och sojan. Låt allt koka upp. Koka köttet tills det är mört, 1 till 2 timmar beroende på köttet, och linserna tills de är mjuka, mellan 20 och 30 minuter.

När det återstår cirka 20 minuter på köttets koktid, lägg i morötterna. Lägg samtidigt i morötterna i linskalopsen och koka upp den igen. Red av köttkalopsen med 2 tsk majsena och lite vatten. Gör likadant med linskalopsen om du vill ha den lite tjockare också.

Servera med kokt potatis, rödbetor, inlagd gurka och grönsallad med isbergsallad, tomater och gurka.

2 thoughts on “Spännande kalops med linser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s