Äntligen – nu ska matsvinnet minska!

Nu får Livsmedelsverket tolv miljoner kronor från regeringen för att, under en treårsperiod, minska svinnet av mat i alla led i livsmedelskedjan. Arbetet ska bedrivas tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Det låter ju fantastiskt bra! Äntligen blir det kanske en större och bredare satsning på att informera om hur man gör för att slippa slänga.

Matsvinnet, som finns både i hushållen och i produktionsledet, står för ungefär fyra procent av svenskarnas totala klimatpåverkan. Det är ungefär lika mycket som belastningen från energisektorn för bostäder och service, eller hela industrisektorns utsläpp. Dessutom är matsvinnet en ekonomisk angelägenhet för de flesta. I Sverige slänger en familj med två barn i snitt för åtta tusen kronor om året. Så onödigt!

Förutom belastningen på miljön och ekonomin innebär matsvinnet problem för global social och ekonomisk hållbarhet. Mat och foder som produceras för rika länder i den fattigare delen av världen tar mark och vattenresurser från inhemsk matproduktion. Med vårt sätt att konsumera skapar vi fattigdom. Vi överkonsumerar, medan andra inte har tillräckligt. Vi slänger, medan andra svälter.

Släng ingen mat! Gör en lunchlåda på resterna eller frys in och bjud familjen på en god buffé när du sparat några olika rätter. Eller kolla in Lantmännens hemsida. Där kan du skriva in vilka rester du har och antingen få till en “restdejting” eller få ett recept som passar. Kolla in här.

5 thoughts on “Äntligen – nu ska matsvinnet minska!

  1. Jag blir mörkrädd när jag läser hur mycket mat som slängs varje år. Det är helt hemskt. Blir extra tydligt när det är bufféer på hotell och restauranger. Varför tar människor till sig så mycket mat som de inte orkar äta upp?! Jag vill själv inte kasta pengar (=mat) i soporna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s