Ingefärsdoftande gryta

”Är det någon som har speciella önskemål om vad vi ska ha till middag i morgon?” frågade jag familjen igår. ”Ja, kan vi inte ha din goda laxgryta?” frågade en av dötterarna.

Jo, varför inte, tänkte jag. Den goda ingefärsdoftande grytan, som jag gör både med och utan lax, där jag ersätter laxen med härliga grönsaker.

En god efterrätt får det bli också. En av mina absoluta favoriter: den sydafrikanska malvapuddingen. Den är saftig med lite knäcksmak. Mmm. Räcker oftast till en liten bit dagen efter också. Pröva den!

Ingefärsdoftande gryta med eller utan lax

IMG_4647 - Kopia

Det här behövs: 1-2 teskedar sambal oelek, 2-4 skalade vitlöksklyftor, 4 cm skalad och skivad färsk ingefära, 1 tsk malen koriander, 1 kruka färsk koriander, använd både blad och stjälkar, 1 burk kokosmjölk, 1 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljong om du gör den vegetariska varianten, 1 msk asiatisk fisksås (uteslut om du inte äter fisk), ½ lime, saften (har du ingen lime kan du ta citron istället), 400-500 g laxfilé i bitar, cirka 3×3 cm. Om du väljer varianten utan lax behöver du istället 2 skalade och skivade morötter, ett paket frysta sockerärtor och tio skivade champinjoner. 250 g kokta nudlar eller ris om du tycker det är godare, limeklyftor (eller citronklyftor)

Mixa sambal oelek, vitlök, ingefära, färsk koriander (spara några blad att dekorera med) och mald koriander i matberedare eller med en mixerstav tills allt är finfördelat. Skrapa ner det i en kastrull och tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och 4 dl vatten. Koka upp och om du gör den vegetariska varianten ska du lägga ner grönsakerna nu. Jag häller över hälften av såsen i en annan kastrull och tillsätter grönsakerna. Låt koka i cirka 10 minuter. Koka under tiden nudlarna.

Tillsätt fisksås och limesaft. Vänd i laxen och låt puttra i några minuter.

Vänd ner nudlarna, gör du både den vegetariska och laxvarianten ta hälften av nudlarna i varje. Ta av plattan och sätt på lock. Låt stå i några minuter.

Dekorera med några blad koriander.

Servera med klyftor av lime eller citron och en sallad. Superenkelt, supergott!

Läcker sydafrikansk malvapudding

Du behöver: 2,5 dl vetemjöl, 1 matsked bikarbonat, 2,5 dl socker, 1 ägg, 1 matsked aprikosmarmelad, 1 matsked vinäger, 1 matsked smält smör eller margarin, 2,5 dl mjölk.

Till såsen: 1,25 dl grädde, 1,25 dl mjölk, 2,5 dl socker, 1,25 dl hett vatten, 1,25 dl smör.

Smöra en ugnsfast form. Blanda mjöl, bikarbonat och socker i en skål. Vispa ägget och vispa sedan en i taget i marmeladen, vinägern, smöret och mjölken. Blanda med mjölblandningen.
Häll smeten i den ugnsfasta formen, täck med smörat foliepapper. Baka i 180 grader i 45 minuter. Baka i ytterligare fem minuter om puddingen inte verkar färdig. Det är viktigt att den är färdig annars absorberas inte såsen och den blir stabbig inuti.
Blanda ihop ingredienserna till såsen när puddingen är nästan är klar. Hetta upp och se till att smör och socker smälter ordentligt. Häll såsen över puddingen. Låt stå en stund så att såsen absorberas väl. Servera varm eller rumstempererad med vispad grädde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s