Bästa morotsfalafeln med tsatsiki

Morotsfalafel är en av de vegetariska rätter som hela min familj numera gillar. Men vill jag vara extra snäll gör jag vanliga köttbullar också och serverar klyftpotatis, kokt potatis eller potatismos till. Var inte rädd för att misslyckas! Ibland tycker jag det är svårt att steka vegetariska bollar. Då plattar jag till dem till biffar istället. Det är mycket lättare!

Morotsfalafel

IMG_5795

Det här behöver du för fyra personer: 400 g kikärter, 4 skalade och finrivna morötter, 2 skalade och pressade vitlöksklyftor, ½ dl vetemjöl, 2 tsk salt, 2 krm malen svartpeppar, 2 tsk malen spiskummin (kan uteslutas), 1 tsk malen koriander, ½ tsk paprika, ½ dl finklippt gräslök eller en hackad ¼ lök) och½ -1 finhackad röd chili eller 1 tsk sambal oelek, 1 ägg, 2 dl ströbröd och olja.

Tsatsiki
Du behöver: ½ gurka, 2 dl naturell yoghurt eller matlagningsyoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor och 1-2 krm grovmalen svartpeppar.

Mixa grovt kikärter, vitlök, mjöl, kryddor, gräslök och chili med mixerstav eller i matberedare. Blanda ner de rivna morötterna. Forma till bollar stora som femkronor.
Vänd bollarna i uppvispat ägg och ströbröd.
Hetta upp cirka 1-2 cm olja i en tjockbottnad gryta. Fritera några bollar i sänder i knappt 2 min på varje sida. Låt rinna av på kökspapper.
Grovriv gurkan, låt rinna av. Blanda ihop vitlöken och yoghurten och till sist gurkan.
Servera i pitabröd eller med bulgur eller pasta. Eller prova med potatismos om du gör vanliga köttbullar också. Jättegott är också klyftpotatis med morötter, palsternacka och kålrot, som du rostar i ugnen med lite olivolja.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s