Om mig och tvillingmat

Jag är en svensk journalist med erfarenhet från både Sverige och södra Afrika. Mina favoritintressen, vid sidan om familjen, är mat, hälsa och aktivism. Jag bor på Öckerö, en ö i Göteborgs norra skärgård, tillsammans med min man och våra två döttrar, två katter, en kanin och en hund.

Jag arbetar som frilansande journalist. Jag håller också inspirationsverkstäder i skrivande och har precis startat ett bokprojekt som spökskrivare.

I min familj är jag den enda som är vegetarian (fast jag tar mig en fiskbit då och då, kanske jag skulle kalla mig pescotarian istället…). Det har jag varit i fem år. Första åren kämpade jag mycket med att få ihop två rätter nästan varje dag. Nu går det lättare och jag har utarbetat ett system som funkar bra för mig och hela familjen. Det bygger på recept som i grunden är likadana men där jag bytt ut köttet mot något vegetariskt. Det bygger också på att hela familjen någon eller några gånger i veckan också äter vegetariskt. Det gör de oftare och oftare med stor glädje, eftersom vi har hittat recept som alla verkligen gillar.

Jag äter vegetariskt av två skäl. Det ena är för att jag mår så mycket bättre. Min kropp gillar helt enkelt mycket grönsaker och frukt. Det andra är att det är bra för miljön och en viktig del i debatten om vårt klimat. Jag har lagt  ett förslag till vår kommun att gå med i den världsomspännande kampanjen “Köttfri måndag”. Ärendet ska snart upp i kommunstyrelsen och jag hoppas verkligen att de säger ja. Tänk vilka möjlgiheter det skulle ge för oss alla att bli mer medvetna om vad vi äter och vad det betyder både för oss själva och för vår jord.

Jag har döpt den här bloggen till Tvillingmat. Med det menar jag de rätter jag gör som har samma kryddning och ingredienser som en kötträtt, men där köttet är utbytt mot något vegetariskt. De är lika, men ändå inte samma. De rätterna kommer jag att visa dig här på bloggen. Du kommer också att få tips om helt vegetariska rätter som hela min familj gillar och vegetariska rätter som bara jag äter men som kompletterar en kötträtt till familjen. Kort sagt: Det blir tvillingar, komplement och helt vegetariskt. Hoppas du gillar min mat. Välkommen!

Advertisements

8 thoughts on “Om mig och tvillingmat

 1. Är inte vegeterian men mer grönsaker och rotfrukter blir det 😊 förutom fisk och kött.
  Skulle vilja sno ihop ngt.supergott “grönt” där fisk eller kött försvinner i själva tanken, inte tar slut nödvändigtvis men där det rätt o slätt bara blir supergott, enkelt och nyttigt.
  Mycket kritisk (milt uttryckt) till att näringsvätskeodlat får kallas för eco m.m.
  Jordbundet eco med alla mineraler och annat som gör susen men som jag inte har kunskap till, är kravet. ECO 😆
  Magnus G.
  Ps. Vi hörs.

  • Haha, kul att du hittade mig här. Det var väldigt längesedan jag själv var inne på denna gamla bloggen. Du ser att jag hade behövt lite hjälp med fotona! 🙂 Hade napp från ett bokförlag när jag var klar med recepten, men dåligt med pengar och risk för liten upplaga gjorde att de tackade nej, pga just fotona. Så kan det bli! Jo, men om man ska få in mer vego i käket får man tänka tvärtom. Inte att man ska komplettera kött och fisk med grönsaker, utan att man ska komplettera grönsakerna med lite kött och fisk. Numera är hela familjen vegetarianer förutom en dag i veckan då vi äter kött (eller två om man räknar med fiskdagen :-)). Det var filmen Cowspiracy, som handlar om köttproduktionens påverkan på klimatet, som omvände de andra helt! Se den! Vi hörs!

 2. Vi kan väl se om det kan bli ngt gemensamt matboksspek i framtiden då om det funkar bra med samarbetet. Jag och Bosse, en av mina kolleger gjorde ju MATRESA i Väst med Loise Hamilton för ett antal år sedan. Jag är mkt road av att skapa bra matbilder, inte minst med enkla medel.
  Dessutom brukar jag ta bra o snabba bilder för krotester till DI Weekend.

 3. Absolut! Just nu skriver jag om tång, har börjat intressera mig för det i matlagningen, vet att det kommer kokböcker om det snart, men man vet ju aldrig, kanske kan vi komma på nåt kul som ännu inte är gjort kring det eller annan mat framöver 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s