Min matfilosofi

Mat ska vara enkel och rolig att laga och handla, helst vegetarisk, gärna ekologisk och rättvisemärkt och inte alltför dyr. Ingen mat ska gå till spillo eller slängas. Så tänker jag kring mat.

För att göra det enkelt att handla gör jag oftast upp veckomenyer. Jag funderar ut vilka middagar veckan ska innehålla. Ofta försöker jag testa nya rätter och låter mig inspireras av andra matbloggar, tidningar eller kokböcker. Vissa veckomenyer har jag sparat, några har inspirerat mina vänner att göra likadant och några har jag satt ihop till en kokbok som kanske, kanske kan bli utgiven framöver…håll tummarna :-).

För att göra det enkelt och roligt både att handla och laga maten väljer jag ingredienser som jag vet finns i de affärer där jag handlar. Eftersom jag bor i en liten kommun med bara någar få mataffärer blir det sånt som finns här. Jag jagar inte runt och letar efter specialvaror. Det betyder att jag byter ut vissa kryddor och andra ingredienser i många recept. Jag tycker inte man behöver följa recept så noga, man tar lite vad man har och på så sätt skapar man något nytt också :-).

Jag vill gärna att råvarorna ska vara kravmärkta och rättvisemärkta. I den mån det är möjligt. Och i den mån jag har råd. Jag tycker det är viktigt med ekologiska produkter eftersom jag är övertygad om att innehållet är bättre. Mer vitaminer och mineraler och mindre gifter. Ekologiskt jordbruk är dessutom mindre farligt för de som brukar jorden. Jag tycker därför också att det är viktigt att varor är rättvisemärkta. Då får de som producerat varorna skäligt betalt. För mig betyder att välja ekologiskt och rättvisemärkt och att äta vegetariskt att jag förenar mitt matintresse med aktivism. Bara genom att äta rätt är jag med och påverkar vår miljö och de arbetsföhållanden som råder på jordbruk världen över.

Jag försöker laga mat med råvaror som inte är alltför dyra. Jag tänker att alla ska ha råd med min mat. Därför blir det ofta sådant som är i säsong. Just nu när jag skriver detta skördas rödbetor. I min butik är de både billiga och närodlade. Då blir det rödbetor högt och lågt på middagsbordet :-).

Jag slänger aldrig mat. Allt tas tillvara. Det som blir över från middagen blir en god lunch. Det slängs otroliga mängder mat i Sverige. Lantmännen uppskattar att 25 procent av all mat som säljs i Sverige kastas som matrester. Vilket resursslöseri!

Om vi alla äter lite mer vegetariskt och väljer fler och fler produkter med rättvisemärkning då gör vi alla en stor insats både för miljön och för mer rättvisa förhållanden för alla de som producerar vår mat.

Välkommen till mitt kök!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s